Tips dan cara memasang iklan nuffnang dalam blog

15 comments
Assalamualaikum.

Actually dok letak iklan nuffnang dalam blog dah berkurun lama dah. Sejak dari anak dara lagi. Tak pernah terlintas pon nak dapatkan duit extra dari nuffnang, akaun nuffnang pon dah lame tak bukak, nasib lah hai ko nuffnang, tapi sejak aktif semula berblog ni, bile org sana sini dok update pasal buffers earning adari nuffnang, terdetik nak jenguk semula akaun nuffnang yang dianaktirikan itu. sekarang dah bukan anak tiri dah lah, anak emas lah jadinya.. tup-tup tengok.. ehh dah boleh cashout.. takdelah banyak pon. paras-paras hidung dapat cash out je.

Terus aku seksited nak menggoggle cara untuk dapat lebih lagi duit tambahan secara berblog melalui nuffnang.

So tips pertama yang aku cari adalah.

Cara meletakkan iklan nuffnang dengan betul di dalam blog.

Korang aku rasa mungkin dah expert kot dalam hal ni. aku dulu tak tau satu hape pon cane nak letak. so aku main belasah je asal nampak la iklan tu dalam blog aku. So aku haraplah entry ni boleh membantu, golongan buta it macam aku dulu untuk meletakkan iklan nuffnang dengan sempurna dalam blog. Oleh kerana sudah  lama tidak membuka nuffnang, aku tak tahu pon nuffnang dah berwajah baru. Lebih user friendly aku rasa. Syabas Nuffnang. Dia ajar step by step macam mana nak letak iklan nuffnang dalam blog korang.

Ok 1st thing 1st, kena tahu ade 3 jenis iklan nuffnang iaitu:

1. Leaderboard (728 X 90)
2. Skyscraper (160 X 300)
3. Large Rectangle (336 X 280


Lokasi untuk iklan adalah seperti berikut lah ye. 

So nak pergi ke skrin seperti yang ditunjukkan, klik je pada jenis iklan yang korang nak di skrin macam di bawah ni.. macam kat bawah ni aku klik large rec, sebab tu ade garisan biru kat bawah dia. Bile korang klik je korang akan dapat paparan skrin seperti di atas ni tadi. Mane nak dapat skrin seperti di bawah. Korang klik je pada manage blog tu nanti akan keluar skrin ni ok.


Jadi step seterusnya pilihlah iklan yang nak diletakkan di dalam blog. Jangan malas-malas. Jangan mengelat. Letak semua iklan ok.
Pilih satu iklan then copy code html iklan tersebut, then tekan next dan ikut arahan yang telah disediakan ok. very the simple dan sangat mudah tau. Kalau boleh copy dulu code html semua iklan yang ada. Letaklah dalam word ke cane. Lepas tu follow la step yang nuffnang dah sediakan. Korang malas nak tekan next. Ni aku copy dari nuffnang ye.. bleh la ikut.


Step 1: Login to your Blogger account

Login to your Blogger account at http://www.blogger.com/start. If you do not have an account yet, please click on the registration link in the same page and follow the instructions given to create your new account.


Step 2: Navigate to Design section

Okay, now you already have a Blogger account, LOG IN to your Blogger account. Then the fun begins... Oh and by the way...

There are 3 types of ads :-( You May choose either one, but we encourage to use them all
- The Leaderboard
- The large Rectangle
- Skyscraper

Click on the 'little arrow' next to the page list like in the picture below. Go down the list and click 'Template'.
Step 2.1:

Clicking "Template" will bring you to a page like the picture below. Click on "Edit HTML" under the Live on Blog picture next to Customize.

Step 2.2:

A warning will pop up telling you that directly editing HTML may affect the features, don't worry. Just click "Proceed".

Step 3: Inserting Nuffnang ad units

It will take you to a page that looks like the screen shot you will see below. If you are worried about messing it up, or if this is your first time editing HTML then make a backup copy of your current Blogger Template. You can do this by manually copying the codes you see and pasting it in on Notepad or Words. Once you've done that, tick the "Expand Widget Templates" and we can proceed.


Step 3.1:

Adding Leaderboard Unit:


- Copy the leaderboard code from our Nuffnang Add Ads page. Press Ctrl + F and search for "<body>". Paste the codes directly after the <body> element like in the screenshot below. Click save and you're done...  

Erk.. tak jumpa "<body>"?? 
Carik ni ye "  <body expr:class='&quot;loading&quot; + data:blog.mobileClass'>".


Step 3.2:

Adding Large Rectangle Unit:

- Copy the Large Rectangle code from our Nuffnang Add Ads page. Press Ctrl + F and search for "post-footer-line-3" and locate the </b:includable> element nearby. Paste the ad codes directly above </b:includable> element. Click save and you are done


Step 3.3:

Adding Skyscraper Unit:


- On your Blogger dashboard, locate the navigational panel on the left next to the Live on Blog photo. Click on "Layout".
Step 3.3.1:

- Click on the "Add a gadget" link on the sidebar. In this example it is on the right.

Step 3.3.2:

- Copy the Skyscraper ad codes on our Nuffnang Add Ads page and paste it directly in the textbox area. Name your gadget, click Save and then you're all set.

Step 4: Preview Nuffnang ads

View your blog and you will see all the ad units all successfully inserted. Hope it helps and now you can start serving Nuffnang Ads!

Tadaa.. setel. Senang sangat-sangat. All step and tutorial adalah daripada nuffnang sendiri. Tak payah pening-pening nak google lagi dan tak yah rasa syak wasangka tentang kesahihan letak iklan anda. So ape tunggu lagi sape yang baru berjinak-jinak dengan blog atau yang dah lama ada blog tapi baru berjinak-jinak dengan nuffnang.  Segeralah ke nuffnang sekarang.

Lepas ni aku study cara nak dapat lebih buffered earning dari nuffnang yang orang dok heboh-hebohkan tu yerk.. seksited ni. Sementara menunggu hrmis yang lama nya nak loading ni, bosan-bosan kite isi masa dengan menimba ilmu

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

15 comments:

  1. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
    My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no back
    up. Do you have any methods to protect against hackers?

    Feel free to visit my blog - family reunion survival kit

    ReplyDelete
  2. Great work! This is the kind of information that should be shared
    across the web. Shame on Google for now not positioning this post upper!
    Come on over and discuss with my site . Thank you =)

    my page ... Http://ahs.schulinformatik.At

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. yeah.. great work! thanks for sharing ;)

      Delete
  3. It's an awesome piece of writing in favor of all the web viewers; they will take advantage from it I am sure.

    Also visit my web page www.gloriouslinks.com

    ReplyDelete
  4. Greetings! Very helpful advice in this particular article! It is the little
    changes which will make the biggest changes. Thanks for sharing!


    My weblog: How to get rid Of stretch marks

    ReplyDelete
  5. I feel that is among the so much significant info for me.
    And i am glad studying your article. However should statement
    on few normal things, The site style is perfect, the articles is in reality great :
    D. Just right job, cheers

    Feel free to surf to my blog post buy solar panels in johannesburg

    ReplyDelete
  6. hello!,I love your writing very so much! proportion we be in contact more approximately
    your post on AOL? I require an expert in this space
    to unravel my problem. Maybe that is you! Taking a look ahead
    to see you.

    My site - mederma stretch mark therapy reviews

    ReplyDelete
  7. Hello, after klik Edit HTLM x keluar pun proceed tu. Macam mana ye?

    ReplyDelete
  8. salam.. saya sudah mencuba bbrapa kali untuk mencari "post-footer-line-3" untuk the Large Rectangle .. tapi saya tidak jumpa-jumpa.. ada cara lain untuk jumpa post footer line 3??
    ini email saya..

    Tetoyaksa@yahoo.com

    saya harap tuanpunya blog dpt berikan tunjuk ajar. hehehe

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum..Semoga berbahagia selalu...Dengan terjumpanya blog ini,dapatlah ana memuatkan iklan Nuffnang yang selama ini ana cuba cari jalan utk memasukkannya tapi tak berjaya...Semalam ana dapat jalannya melalui blog ni dan berjaya memasangnya...Terima kasih atas penerangan yang cukup,cukup jelas..dan tulisan yang menjelaskan arahan yang lebih tepat...Terima kasih sekali lagi...........http://mehmetnoah660607.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. thanks ya.. blaja dari sini nk letak nuffnang ads baru berjaya..senang nak faham.. :)

    ReplyDelete
  11. Thanks byk2 sangat2 membant sy :)

    ReplyDelete
  12. round round terjumpa blog ni.hehe.mmg berkesan tips yg diberikan..harap smua disini dpt support satu sama lain..jemputlah dtg ke blog http://blogyangkosong.blogspot.com.. moga2 earnings kite smua bertambah..huuhuh..jgn lupe klik ads nuffnang juge ye..hehe

    ReplyDelete

Powered by Blogger.