Baking Time #congobars

2 comments
Assalamualaikum.

Aku suka membuat kuih, kalau dulu masa anak dara dan masih sekolah, setiap kali raya kegemaran aku adalah membuat kuih dan biskut. Sampaikan biskut kalau dah siap kena simpan takboleh kasi orang makan dah abis raya biskut masih banyak bersisa.. wahahah.

Tapi bila dah masuk universiti, macam dah kurang membaking ni hah, dah kerja dah kawen lagi lah. Semangat tetap ada, kalau tak semangat takde lah aku beli mixer bagai.. tapi hampir 5 tahun kawen sekali je aku buat biskut.. 5 kali buat kek.. wahahah.. kan aku cakap tadi semangat ada cuma membaking tu takda.. berangan ko tok sah kira lahh.. berjuta-juta kali lemon berangan-angan nak nak membaking.. Surf resepi kek and print resepi banyak kali dah tapi buatnya tidak.. 1st time aku buat biskut dan kek coklat masa tahun pertama kawen dan beraya bersama.. masa tu aku dah pindah pasir gudang yakni di rumah sewa lama... kali ke dua membaking.. aku buat kek resepi yang sama aku buat masa 1st time membaking tu... kemudian lamaaaaaaaaaaaaa.......... tak membaking kali ke 3 aku buat kek cokat moist kukus.. tu pon masa 1st time pindah rumah yang aku duduk sekarang.. tahun 2012 laa kalau tak silapnyaa.. then laaammmaaaaaaaaa tunggu until laa bulan april lepas aku giat menganti puasa, masa puasa gila nak makan macam-macam benda aku beli congo bars dari jiran aku.

Dipendekkan cerita bila aku habis ganti puasa aku semangat nak celebrate hari last aku ganti puasa kiranya macam esok raya laa.. beria lah aku mencari resepi congobars jugak semangat nak membakin dan jadilah kali keempat aku membaking dengan membuat congo bars bagi meraikan hari terakhir ganti puasa..


Jeng jeng.. congo bars versi aku.. ni baru nak masuk dalam oven.. kali pertama aku buat masak-masak je separuh laki aku suruh potong dia nak bawak naik kapal untuk sea trial.. separuh aku santap sendiri kata raya kan.. laki aku komen kata sedap sebab tak berapa nak manis.. masa aku tengah sibuk mengadun congo bars ni laki aku tanya buat kek apa.. aku kata la brownies.. hahaha.. sesuka hati kata brownies kan.. sebab kalau aku kata congo bars nanti dia tanya karang nape tak beli jee.. lekatlaa sampai sekarang dia kata congo bars versi aku ni "brownies".. kikikiki..

Kali ke 5 aku membaking.. congo bars juga la iaitu hari sabtu lepas.. agaknya aku ni memang suka buat bend yang sama banyak kali.. konon nak buat untuk fathers day la konon.. sebab hari ahad aku kerja.. dengan selsema2 aku membaking.. nasib baik tak transfer virus selsema lalu kek kan.. hahahah.. aku cuci tangan bersih2 tau.. buktinya takde sapa pon yang makan congo bars aku selsema.. Laki aku on ade request suh buatkan lagi brownies ni.. 1st time buat aku beli sendiri bahan-bahan nak membaking.. kali kedua buat laki aku yang belikan.. kira support lah gitu.. wahhh.. 1st time tau!

ngeh ngeh ngeh...

Actually aku buat entry ni nak tepek resepi nya di sini.. supaya aku tak lupa.. hahah boleh la kalau ada yg nak try-try.. bagi aku sedap laa.. tak berapa manis.. lagi bila buat sendiri kacang dan chocolate chips boleh letak sesuka hati banyak..  aku dapat resepi dari google.. dah lupa link apa sebab bila dah jumpa resepi yang ringkas dan rasa-rasa macam sedap aku snap je dengan camera hp.. sooo sila lah cuba kalau korang suka...




Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

2 comments:

  1. okay.first time dengar congo bars. so is it soft like cake or rapuh2 macam energy bars...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak kata soft macam kek tak jugak.. nak kata keras macam biskut pon takk.. ala2 soft cookies kot.. terasa gak keras time potong.. but still leh potong macam kek cuma takleh lah slice kecik comel macam kek sebab nanti hancur lak.. potong lebih kurang 2 cm x 2 cm

      Delete

Powered by Blogger.